De Geschiedenis van de Surinaamse Pom

De pom zoals wij hem nu kennen zag er een paar eeuwen geleden heel anders uit. Zoals de naam al doet vermoeden werd het gerecht vroeger met aardappelen gemaakt. De Joodse bevolking van Suriname gebruikten de aardappel voor veel gerechten, omdat het zo veelzijdig is. Zo ook de cholent, een gerecht waarbij kip en aardappelen samen worden gestoofd. De pom is de Surinaamse variatie hierop. Ook het gebruik van citrusvruchten in de pom duidt op een Joodse achtergrond. De combinatie zoet-hartig-zuur is typisch Joods. Omdat aardappelen moeilijk groeiden in Suriname en de cholent voornamelijk afhankelijk was van de import, diende de Surinaamse pomtayer als goede vervanger. De aardvrucht pomtayer groeide namelijk in overvloed. Tegenwoordig eten mensen van alle bevolkingsgroepen pom.

Alhoewel pom al eeuwen dus een geliefd recept is onder verschillende type Surinamers, was het bakken van de pom nog weleens een opgave. Iedere familie had een eigen recept, maar hadden niet altijd een oven in huis. Hierom moesten zij hun reeds klaargemaakte pom laten afbakken in een daarvoor bestemde bakkerij, met ovens. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer en kan iedere familie hun eigen pom van begin tot eind op tafel serveren.

Bestel nu een Pom!